Hoe stel je een noodvoorraad samen voor je noodpakket?
Bij Rampready weten we als geen ander hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op noodsituaties. Een goed gevulde noodvoorraad kan het verschil maken als je tijdelijk geen toegang hebt tot een supermarkt. Maar wat stop je erin? Voeding is iets dat vrij persoonlijk is, iedereen heeft een andere voorkeur. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het samenstellen van een noodvoorraad die zowel praktisch als smakelijk is.
Wat is een noodvoorraad en waarom heb je het nodig?
Een noodvoorraad is een verzameling van lang houdbare producten die je kunt gebruiken wanneer je tijdelijk geen toegang hebt tot supermarkten of ander vers voedsel. Denk aan rampen zoals overstromingen, stroomstoringen of andere calamiteiten die de voedselvoorziening verstoren.
De overheid adviseert om voldoende eten en drinken in huis te hebben om minimaal 72 uur zonder hulp van buitenaf te kunnen overbruggen. Een goed samengestelde voorraad is niet alleen lang houdbaar, maar ook voedzaam en gevarieerd. Want laten we eerlijk zijn: niemand zit te wachten op een eenzijdig dieet van alleen rijst en water en droge crackers toch?
Zelf een noodvoorraad samenstellen of een kant-en-klaar pakket?
Voor het samenstellen van een noodvoorraad heb je eigenlijk twee keuzes: je stelt er zelf een samen, of je koopt kant-en-klare voedselpakketten. Onze voorkeur gaat uit naar het eerste.
Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Dan kan je kiezen voor een kant-en-klare noodvoorraad. Dit is vaak in de vorm van gevriesdroogde voeding. Dit is makkelijk, voedzaam en lang houdbaar, maar vaak minder lekker.
Je kan ook zelf aan de slag! Het grote voordeel van zelf een noodvoorraad samenstellen is dat je precies kunt kiezen wat je lekker vindt en wat bij jouw dieetwensen past. Hou je niet van tonijn? Geen probleem, kies dan voor noten of bonen als eiwitbron. Heb je een lactose intolerantie? Vervang de melk dan voor een product waar je geen klachten van krijgt. Zo weet je zeker dat je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat moet er in een noodvoorraad zitten?
Bij het samenstellen van je noodvoorraad is het belangrijk om rekening te houden met en te kiezen voor:
- Lang houdbare producten – zodat je voorraad niet snel bederft.
- Compacte verpakkingen – Dit maakt het makkelijk om op te slaan.
- Eenvoudige bereiding – je wilt niet afhankelijk zijn van uitgebreide kookmogelijkheden of iets dat heel lang duurt.
- Variatie – zodat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
Hoewel het verleidelijk is om te gaan voor de simpelste en goedkoopste opties, is variatie belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen en je maaltijden enigszins lekker te houden. Denk zowel aan de voedingswaarden als aan jouw of jullie energiebehoeften. Een volwassen vrouw heeft (als richtlijn) ongeveer 2000 kcal en een volwassen man 2500 kcal per dag nodig. Je stelt een goede noodvoorraad samen met in elk geval de volgende producten:
- Graanproducten: zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout, volkoren wraps.
- Voeding in blik: zoals ingeblikte groenten, fruit, bonen, tonijn en sardines in olie.
- Eiwitbronnen: zoals noten, bonen, linzen en ingeblikte vis.
- Zuivelvervangers: zoals houdbare melk of melkpoeder.
- Snacks: zoals gedroogd fruit, noten en mueslirepen.
- Water: minimaal 3 liter per persoon per dag.
- Smaakmakers: kruiden en specerijen. Een beetje smaak maakt een groot verschil!
- Extra’s: Jam, appelstroop, pindakaas, koffie en thee.
Heb je kinderen? Zorg dan voor extra’s zoals appelmoes, crackers of andere snacks die ze lekker vinden. In een stressvolle situatie kan vertrouwd en lekker eten veel betekenen.
Je kunt natuurlijk variëren en kiezen voor producten die jij lekker vindt of die speciaal voor jouw situatie geschikt zijn, bijvoorbeeld als je vegetarisch eet of specifieke dieetwensen hebt. Indien je hier geen sterke voorkeuren voor hebt kan je er ook voor kiezen om de noodvoorraad van Rampready aan te schaffen. Maar eerlijk gezegd vinden wij dat je beter zelf wat bij elkaar kan zoeken in de supermarkt, zo heb je echt altijd wat jij wilt hebben!

Hoe lang blijft je noodvoorraad goed?
De meeste lang houdbare producten blijven maanden of zelfs jaren goed, mits je ze op de juiste manier bewaart en de verpakking nog heel is Een paar handige tips:
- Controleer je voorraad minimaal één keer per half jaar. Zo voorkom je dat je ineens met een producten zit die over de houdbaarheidsdatum heen zijn.
- Houd een roulatiesysteem aan. Gebruik producten die richting hun THT-datum gaan en vul je voorraad steeds weer aan.
- Bewaar alles op een koele, droge plek. Vocht en warmte versnellen het bederf.
Is jouw pak melk nog 2 weken houdbaar? Koop een nieuwe voor jouw noodvoorraad en drink de oude op. Als je dit goed toepast hoef je jouw producten nooit weg te gooien, dat voorkomt verspilling.
Tot slot
Een goed samengestelde noodvoorraad is een slimme zet voor iedereen die voorbereid wil zijn op onverwachte situaties. Het zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van hulp en altijd wat achter de hand hebt. Of je nu kiest voor een zelf samengestelde noodvoorraad of een kant-en-klare oplossing (bijvoorbeeld van Rampready), het belangrijkste is dat je voorbereid bent.
Wacht niet tot het te laat is – begin vandaag nog met het aanleggen van je noodvoorraad!
bron:
Voedingscentrum.nl
Denkvooruit.nl