Zonnepanelen bij stroomuitval: hoe werkt dat eigenlijk?

De effecten van stroomuitval op zonnepanelen op jouw woning

Zonnepanelen geven je een gevoel van onafhankelijkheid: je wekt immers zelf stroom op. Maar wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Kun je je zonnepanelen dan nog gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat je tijdens een stroomstoring toch stroom hebt? In dit artikel leggen we alles uit over de relatie tussen stroomuitval en zonnepanelen.

 

Stroomuitval in Nederland: wat kun je verwachten?

Een plotselinge stroomuitval kan voor veel ongemak zorgen, maar in Nederland duren de meeste stroomstoringen gelukkig niet langer dan enkele uren. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Netbeheerder Enexis waarschuwt dat de kans op langdurige stroomstoringen in de toekomst toeneemt door overbelasting van het stroomnet. Wanneer het stroomnet overbelast raakt, kunnen zekeringen in transformatorstations smelten, waardoor de stroom uitvalt. Momenteel is 2% van alle storingen in Nederland te wijten aan overbelasting, maar dit percentage zal waarschijnlijk stijgen totdat het stroomnet is verzwaard. Dit proces kan nog enkele jaren duren, onder andere door een tekort aan technisch personeel. Tijdelijke oplossingen, zoals het vervangen van zekeringen of transformatoren, bieden slechts een beperkte oplossing voor het probleem. De toegenomen kans op stroomstoringen maakt het des te belangrijker om voorbereid te zijn op stroomuitval.

 

Wat gebeurt er met zonnepanelen bij een stroomstoring?

Bij een stroomstoring schakelen zonnepanelen, of eigenlijk de omvormer, in de meeste gevallen automatisch uit. Dit is een veiligheidsmaatregel die voorkomt dat er stroom terug het elektriciteitsnet op gaat. Dit zou namelijk gevaarlijk kunnen zijn voor monteurs die werken aan het herstel van de stroomvoorziening.
De meeste zonnepanelensystemen werken met een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom, de stroom die in huis gebruikt wordt. Omdat de omvormer verbonden is met het net, schakelt deze zichzelf automatisch uit als de stroom wegvalt. Door de ingebouwde veiligheidsmaatregelen kan er geen kortsluiting ontstaan en is de veiligheid van de zonnepanelen gegarandeerd tijdens stroomuitval. Dit betekent echter wel dat je op dat moment geen gebruik kunt maken van je zonnepanelen.

 

Hoe kun je zonnepanelen blijven gebruiken bij stroomuitval?

Zonnepanelen schakelen dus standaard uit bij een stroomstoring. Dit zijn manieren om ze toch te kunnen gebruiken:

1. Speciale omvormers
Er bestaan speciale omvormers die tijdens een stroomuitval toch energie kunnen leveren aan specifieke apparaten. Dit wordt ook wel een ‘noodstroomomvormer’ genoemd. Dit type omvormer werkt, uiteraard, alleen zolang de zon schijnt.

2. Hybride omvormers en thuisbatterijen
Een andere oplossing is een hybride omvormer in combinatie met een thuisbatterij. Hiermee kun je opgewekte zonne-energie opslaan en tijdens een stroomstoring gebruiken. Dit biedt meer zelfredzaamheid bij stroomuitval, maar is op dit moment nog een flinke investering.

3. Noodstroomvoorzieningen
Sommige huishoudens kiezen ervoor om naast zonnepanelen een aparte noodstroomvoorziening aan te schaffen, zoals een aggregaat of een noodaccu. Dit kan handig zijn als je niet zonder stroom kan, of in gebieden waar vaker stroomstoringen voorkomen.

 

Is een thuisbatterij een goede investering?

Een thuisbatterij kan een oplossing zijn om tijdens een stroomstoring toch stroom te hebben. Echter, de investering is op dit moment nog hoog en de terugverdientijd lang. Ook is de capaciteit vaak nog beperkt, waardoor je er meestal maar een tot twee dagen stroom mee kunt opslaan. In Nederland, waar stroomstoringen vooralsnog zelden langer dan enkele uren duren, is de noodzaak voor zo’n batterij kleiner dan in andere landen. Wij kunnen echter niet voor jouw situatie beoordelen of een thuisbatterij een goede investering is. Wij adviseren je daarom ook om je te laten adviseren door een specialist.

 

Wat kun je doen om voorbereid te zijn op stroomuitval?

Zonnepanelen bieden in de meeste gevallen geen oplossing bij stroomuitval. De meeste systemen schakelen namelijk automatisch uit zodra de netstroom wegvalt. Dit betekent dat je zonder extra maatregelen niet direct kunt terugvallen op je eigen opgewekte stroom. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op onverwachte situaties zoals stroomuitval. Dit kan je doen op de volgende manieren:

  • Een noodpakket in huis hebben: Een goed noodpakket bevat onder andere zaklampen, kaarsen, een noodradio en voldoende drinkwater.
  • Powerbanks en alternatieve stroombronnen: Zorg voor voldoende opgeladen powerbanks, zodat je jouw telefoon of andere belangrijke apparaten kunt blijven gebruiken. Ook een aggregaat of zonne-oplaadbare batterijen kunnen uitkomst bieden.
  • Aanpassen van de omvormer: Sommige moderne omvormers bieden de mogelijkheid om bij stroomuitval toch gebruik te maken van zonne-energie. Laat je hierover informeren door een specialist.

 

Toekomst van zonnepanelen bij stroomuitval

Er is gelukkig ook goed nieuws over de zonnepanelen te melden: Onderzoek wijst uit dat zonnepanelen in de toekomst een grotere rol kunnen spelen bij het verminderen van de gevolgen van stroomstoringen. Steeds meer landen onderzoeken mogelijkheden om zonnepanelen ook tijdens een stroomstoring te laten functioneren. Met de juiste infrastructuur en technologieën, zoals slimme omvormers en energieopslag, kunnen huishoudens in de toekomst mogelijk nog beter gebruikmaken van hun zonne-energie, in alle situaties.

 

Conclusie

Op dit moment leveren zonnepanelen geen stroom bij een stroomstoring, tenzij je gebruikmaakt van speciale apparatuur zoals een hybride omvormer of thuisbatterij. Toch kun je je goed voorbereiden op een stroomstoring door basisbenodigdheden in huis te hebben. Wil je weten welke producten essentieel zijn? Bekijk dan ons assortiment aan noodradio’s, zaklampen en andere handige noodvoorzieningen.

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties? Lees dan ook ons blog over het belang van een noodpakket.



Bron: 
AD.nl
Enexis

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.